323629534_698914121866364_1481719489523744596_n

Искра Кратункова

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПИЕМ ВОДА?
Защо е важно да пием достатъчно вода?

Пиенето на вода, освен основен, е и най-лесният, най-евтиният и най-достъпният начин за поддръжка на добро здраве. Толкова елементарно действие, а се оказва такъв препъникамък, когато говорим за полезни навици.
Поради обмена на веществата, тялото ни непрекъснато изхвърля вода чрез пот, урина и др. Количеството вода, което отделяме, е различно за всеки отделен човек, но средно е около 2 литра дневно. Именно затова и препоръчителното количество вода за дневен прием е 2 литра. Разбира се, зависи от килограми, възраст, начин на живот, физическа активност, хранителни навици и др. За възрастен с нормален здравословен начин на живот се препоръчва да се приема по 30 мл чиста вода за килограм тегло. При всяко кафе или напитка, различна от вода, се добавя по още една чаша (250мл) чиста вода.
За най-подходяща за ежедневен прием се счита изворната вода. Тъй като със съвременния начин на живот е все по-трудно да имаме достъп до такава, съветвам да ползвате пречистватели за вода, особено ако живеете в голям град.
Нека пиенето на вода да се случва на малки интервали по малко количество през деня, а не да се пие наведнъж голямо количество. 
За да си създадете навика да пиете вода, в началото можете да си добавяте няколко капки лимон или друг цитрус, няколко кристалчета едра морска или хималайска сол (която и сол да изберете, бъдете сигурни в качеството и чистотата на солта), настройте си аларма за напомняне, използвайте удобна бутилка, чаша или какъвто съд ви е удобен за пиене. 
Чрез пиенето на вода извеждаме токсините от тялото с лекота и по естествен начин.
Пийте вода със стайна температура или по-топла.